ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
115 γρ. βούτυρο αγελάδας
30 ml ζάχαρη άχνη
1 αβγό
Για την γέμιση:
115 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε μικρούς κύβους
60 γρ. ζάχαρη
3 αβγά, χτυπημένα
175 γρ. μέλι ανθέων
Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
225 γρ. κουκουνάρια
Μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζω το αλεύρι σε μπολ, προσθέτω το βούτυρο και δουλεύω το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το αβγό και 1 κ.σ. νερό και δουλεύω το μείγμα μέχρι να έχω μια ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ.
2. Ανοίγω το φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το στρώνω σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες (διαμέτρου 23 εκ.). Τρυπάω τη βάση της με πιρούνι και τη βάζω για 10’ στο ψυγείο. Στρώνω την επιφάνεια της τάρτας με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και γεμίζω με ξερά φασόλια (ή κεραμικά baking beans). Ψήνω την τάρτα για 10’. Κατόπιν αφαιρώ το χαρτί και τα φασόλια.
3. Για την γέμιση, χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα. Ζεσταίνω το μέλι σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει ρευστό και το προσθέτω στο μείγμα βουτύρου μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτω τα κουκουνάρια και το αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω τη γέμιση στην ψημένη τάρτα.
4. Ψήνω για 45’ περίπου, ωσότου πήξει η γέμιση και πάρει χρώμα η τάρτα. Αφήνω την τάρτα να κρυώσει λίγο στη φόρμα κι αν επιθυμώ την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη. Σερβίρω την τάρτα με μέλι και κουκουνάρια χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια (αν και σκέτη είναι υπέροχη!)

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου